• 02 DEC 14
  3D scanning voor patiënten

  3D scanning voor patiënten

  U heeft met uw arts afgesproken om een 3D / CBCT-onderzoek te laten doen. CBCT staat voor Cone Beam Computer Tomografie. Bij kaakchirurgie en implantologie kliniek KC Flevoland gebruiken wij de geavanceerde 3D / CBCT techniek om duidelijke drie dimensionale foto’s van uw kaken, tanden en kiezen te maken.

   

  Wat is een 3D / CBCT-onderzoek?

  Röntgen onderzoek. Een 3D / CBCT-onderzoek is een onderzoek met röntgenstralen, ook wel scan genoemd. Het geeft een driedimensionaal beeld van (delen van) het hoofd en de hals.

  Duidelijk beeld. Met een 3D / CBCT onderzoek kunnen we bijvoorbeeld zien hoe in de onderkaak de wortels van kiezen liggen ten opzichte van de gevoelszenuw. Ook kunnen we het beeld gebruiken om te onderzoeken of we implantaten in de kaak kunnen plaatsen.

   

  Het onderzoek

  Voorbereiding. Bent u (misschien) zwanger? Neem dan vóór het onderzoek contact op met de aanvragende arts: we maken bij voorkeur tijdens zwangerschap geen foto’s.  Metalen voorwerpen of sieraden in kleren en/of aan hoofd en hals verstoren het onderzoek. Verwijder daarom eerst uw sieraden en kledingstukken, waar metaal in zit.

  De 3D / CBCT-scan. De kliniek assistente voert het onderzoek uit. Zij vraagt u om rechtop te gaan zitten op de stoel met het CBCT-apparaat. Zij stelt het apparaat in op de juiste plaatsen, en vraagt u heel stil te zitten. Dan start de opname. Het apparaat draait ongeveer 1 minuut om u heen. U voelt er niets van. Tijdens de opname hoort u muziek.

  Controle van de scan. De assistente controleert of de beelden zijn gelukt. U kunt weer van de stoel opstaan. Als de opname niet is gelukt, maakt de assistente direct een nieuwe opname. Het onderzoek duurt ongeveer 5 minuten.

  De uitslag. Kaakchirurg Paul Noverraz van KC Flevoland moet de foto’s eerst goed bekijken. Na 1 of 2 weken krijgt u de uitslag tijdens een nieuwe afspraak bij de kaakchirurg. En als u bent verwezen door een arts, tandarts of implantoloog, dan ontvangt u de scanning informatie op CD om aan hem of haar te geven. Bovendien sturen we een verslag .

   

  Informatie over CBCT scanning voor verwijzende behandelaars

  Algemene informatie over CBCT scanning 

   

  Heeft u nog vragen?

  Heeft u na het lezen van deze informatie over CBCT scanning nog vragen, dan kunt u contact opnemen met de kaakchirurgie kliniek KC-Flevoland in Almere of Lelystad.

  De KC-Flevoland kliniek is bereikbaar per telefoon: 088 – 444 79 79 of mail.

Andere behandelingen van KC-Flevoland