• 12 DEC 14

  Botanker plaatsen

  Voor uw orthodontische behandeling kan het nodig zijn dat de kaakchirurg van KC Flevoland een botanker in uw onder- of bovenkaak plaatst. Botankers worden gebruikt om standsafwijkingen van de tanden en kiezen te corrigeren.

  Wat is een botanker? Een botanker is een klein plaatje van metaal (titanium) met twee of drie schroefgaatjes. Een botanker is ongeveer twee centimeter lang. Aan het einde van het anker zit een klein haakje voor het vastmaken van een orthodontische draad of elastiek. Doordat deze draad en/of het elastiek de beugel verbindt met het botanker staat er extra kracht op de tanden en kiezen. Het botanker draagt zo bij aan de werking van de beugel voor de correctie van de stand van het gebit en/of kaak.

  bollard-botanker

  Wat is een orthodontisch schroefje?  Een orthodontisch schroefje is heel klein schroefje van zes tot twaalf mm lang. Het is gemaakt van metaal (titanium). Een schroefje is gemakkelijker te plaatsen en te verwijderen dan een botanker, maar is ook minder sterk. Uw orthodontist en  kaakchirurg overleggen van tevoren met u wat in uw geval het beste is: een botanker of een schroefje.

  Voorbereiding. U mag van tevoren gewoon eten. Een uur voor de ingreep krijgt u in de kaakchirurgie kliniek van KC Flevoland een eenmalige dosis antibiotica. De antibiotica verkleint de kans op het ontstaan van infecties.

   

  De operatie

  Plaatselijke verdoving. Het botanker wordt meestal onder plaatselijke verdoving geplaatst. Als de verdoving is ingewerkt maakt de kaakchirurg via een kleine snede het tandvlees los en schroeft het botanker vast aan het kaakbot. Daarna wordt het tandvlees weer gehecht.

  Plaatsen van een botanker duurt ongeveer twintig minuten. Soms vraagt de orthodontist om meerdere botankers te plaatsen. Dit kan vaak tijdens dezelfde operatie plaatsvinden.

  Pijn en zwelling. De plaatselijke verdoving is na zo’n twee tot vier uur uitgewerkt. U kunt dan pijn krijgen. De pijn is goed te bestrijden met pijnstillers. U krijgt hiervoor een recept en instructies mee. U kunt het beste met de pijnstillers beginnen voordat de plaatselijke verdoving volledig is uitgewerkt

  Ijsblokjes. Door de operatie kan uw wang gaan opzetten, dat is een normaal gevolg van de ingreep. Deze zwelling zal na twee dagen het grootst zijn en daarna weer gaan slinken. U kunt preventief de eerste uren na de ingreep uw wang koelen met ijsblokjes of een ‘cold pack’.

   

  Verdere verzorging

  Poetsen. Na de ingreep mag u uw tanden weer gewoon poetsen. Ook het deel van het botanker dat in de mond uitsteekt moet u poetsen. Dit kan het beste met een zachte tandenborstel. Uiteraard moet u de eerste dagen nog wat voorzichtig zijn in de buurt van de wond.

  Spoelen. Om uw tanden en mond goed te reinigen krijgt u een recept mee om bij de apotheek een mondspoel vloeistof (chloorhexidine) af te halen. Hiermee kunt u de eerste week vier maal per dag uw mond spoelen.

  Zachte voeding. De eerste twee dagen kunt u het beste zachte voeding gebruiken. U hoeft geen maaltijden over te slaan. U kunt de normale etenstijden en de normale hoeveelheden aanhouden. Houdt u er rekening mee dat alcohol en roken beide slecht zijn voor de wondgenezing. U moet proberen om niet met uw tong met het botanker te gaan ‘spelen’, omdat dit de genezing negatief kan beïnvloeden.

  Hechtingen. De aangebrachte hechtingen zijn oplosbaar. Gewoonlijk zijn ze na een tot twee weken zover opgelost dat ze spontaan verdwijnen.

  Complicaties. De kans op een nabloeding is klein, doordat de wond is gehecht. Het speeksel kan na de ingreep nog wel wat rood zijn. Mocht het toch erg gaan bloeden, dan is het verstandig ons te bellen. Ook wanneer de zwelling of de pijn na drie tot vijf dagen toeneemt, is het raadzaam contact met ons op te nemen. Natuurlijk kunt u ook altijd bellen wanneer u zich ongerust maakt.

   

  Vervolgafspraak Orthodontie

  Voor controle wordt na de ingreep bij KC Flevoland een röntgenfoto gemaakt. Uw orthodontist krijgt een kopie van deze röntgenfoto. Eén tot twee weken na de ingreep verbindt de orthodontist uw beugel met het anker met een elastiekje of orthodontische draad.

  De botankers kunnen maanden tot jaren blijven zitten. Na afronding van de orthodontische behandeling worden ze meestal weer verwijderd.

   

  Verwijderen van het botanker

  Wanneer het botanker niet meer nodig is voor uw orthodontische behandeling zal de kaakchirurg van KC Flevoland het botanker weer verwijderen. Dit gebeurt via een soortgelijke ingreep als hierboven staat beschreven. Soms kan het verwijderen van het botanker worden gecombineerd met een andere operatie zoals het verwijderen van een verstandskies of een chirurgische kaakcorrectie. Dit wordt uiteraard van tevoren met u besproken.

   

  Vragen

  Als u na het lezen van deze informatie nog vragen heeft kunt u tijdens kantooruren altijd contact opnemen met KC Flevoland.

Andere behandelingen van KC-Flevoland