• 25 DEC 14
  Tandvlees transplantatie

  Tandvlees transplantatie

  Tandvlees transplantatie of mucogingivale chirurgie wordt in de kaakchirurgie toegepast om terugtrekkend tandvlees  te corrigeren. Wanneer het tandvlees (gingiva) rond een of meerdere tanden terugtrekt spreken we ook van een “recessie”.

  Recessies ontstaan voornamelijk door parodontitis maar kunnen ook een andere oorzaak hebben. Ze treden ook soms op na orthodontische behandelingen op de onderste snijtanden. De meest voorkomende oorzaak is echter te hard poetsen op het tandvlees.

  De recessies kunnen opnieuw bedekt worden met tandvlees. Deze behandeling wordt uitgevoerd door de kaakchirurg onder lokale verdoving.

  Patiënten worden steeds meer gebitsbewust, en hebben ook vaak hogere esthetische eisen. Daarom is er meer vraag naar recessiebedekking. De redenen waarom patiënten behandeling van recessies wensen zijn vaak:

  • Klachten van gevoeligheid van de tandhalzen
  • Esthetische klachten
  • Progressief verlies van de gingiva (tandvlees)

   

  Mucogingivale chirurgie bij terugtrekkend tandvlees

  Het doel van recessiebedekking is om verdere progressie te voorkomen en het defect te corrigeren. Deze klachten kunnen worden behandeld door:

  • Orthodontische herschikking van het element
  • Mondhygiëne instructies en controles
  • Desensibilisatie behandeling
  • Mucogingivale chirurgie
  • Een combinatie van de 4 bovengenoemde mogelijkheden

   

  De beste resultaten worden tegenwoordig nog steeds bereikt met mucogingivale chirurgie waarbij een bindweefsel-transplantaat naar het defect wordt verplaatst in combinatie met een coronaalwaarts verplaatste flap. Membranen (allografts of xenografts) kunnen ook succesvol zijn, maar toch nog altijd minder dan autoloog bindweefsel.

  Gespecialiseerde behandeling. Recessiebedekkingen behoren tot de meest delicate parodontologische behandelingen. Ze worden alleen in gespecialiseerde klinieken uitgevoerd, meestal met gebruik van microchirurgisch instrumentarium en onder optische vergroting.

  KC-Flevoland is gespecialiseerd in corrigeren van terugtrekkend tandvlees door mucogingivale chirurgie.

   

  Heeft u nog vragen?

  Heeft u na het lezen van deze informatie nog vragen, dan kunt u contact opnemen met de kaakchirurgie kliniek KC-Flevoland in Almere of Lelystad.

  De KC-Flevoland kliniek is bereikbaar per telefoon: 088 – 444 79 79 of mail.

Andere behandelingen van KC-Flevoland