• 21 NOV 14
  Wortelpuntbehandeling

  Wortelpuntbehandeling

  Ontsteking bij de wortelpunt. Bij een zenuwbehandeling maakt uw tandarts het zenuwkanaal van de tand of kies van binnenuit schoon. Soms lukt het de tandarts niet het zenuwkanaal goed schoon te krijgen. Dan kan er na weken of zelfs jaren een ontsteking in de kaak ontstaan aan de wortelpunt. In dat geval verwijst de tandarts u naar de kaakchirurg voor een wortelpunt operatie (apex resectie).

   

  De behandeling

  De wortelpuntbehandeling wordt onder plaatselijke verdoving uitgevoerd. De gehele behandeling verloopt pijnloos. De plaatselijke verdoving schakelt het pijngevoel volledig uit. Wel blijft u voelen dat er iets gebeurt, zoals lichte druk en zacht trillen als de boor gebruikt wordt.

  Wegnemen ontstekingsweefsel. De kaakchirurg maakt een sneetje in het slijmvlies. Het slijmvlies wordt opzij geschoven tot voorbij de punt van de wortel van de tand of kies. Met een freesje wordt de wortelpunt verwijderd en het ontstekingsweefsel weggenomen. Vervolgens plaatst de kaakchirurg in het zenuwkanaal een afsluiting in het wortelkanaal en hecht de wond. Dit hechtmateriaal lost na ongeveer twee weken vanzelf op. De behandeling duurt ongeveer 5 tot 20 minuten.

   

  Na de wortelpuntbehandeling

  Normale bijverschijnselen zijn:

  • enig nabloeden (gedurende 1 à 2 dagen) en soms een bloeduitstorting
  • forse zwelling (deze is na 2 à 3 dagen maximaal)
  • temperatuursverhoging (3 à 4 dagen)
  • (aanzienlijke) pijn (± 5 dagen)
  • slikklachten
  • beperkte mondopening

   

  Bij zwelling ijsblokjes gebruiken. Zwelling kunt u enigszins beperken door een plastic zakje met ijsblokjes (of coldpack) tegen het behandelde gezichtsdeel te leggen gedurende 5 minuten. Daarna geeft u de behandelde plek 5 minuten rust. Dit doet u afwisselend gedurende minimaal de eerste 4 uur. Pas na 3 dagen neemt de zwelling af. Vermijd zonnewarmte.

  Koorts, zelfs tot 39º C, is gedurende de eerste dagen normaal. Krijgt u plotseling hoge koorts boven 39º of blijft de koorts boven 38.5º langer dan 5 dagen bestaan, neem dan contact op met de kliniek van KC-Flevoland.

  Een beperkte mondopening komt na een operatieve ingreep vaak voor. Na enige tijd is de mondopening weer normaal. U kunt zelf proberen door oefening de mond af en toe wat verder te openen.

  Pas op met eten en drinken. Zolang de verdoving werkt moet u oppassen dat u niet op uw nog ongevoelige lip, tong of wang bijt. Ook kunt u beter geen hete vloeistoffen drinken en warm voedsel eten (u voelt de warmte niet vanwege de verdoving).

   

  Pijnstilling

  De verdoving is na 2 tot 4 uur uitgewerkt. Daarna kunt u de pijn bestrijden met medicijnen die Paracetamol bevatten of met pijnstillers die u volgens heeft meegekregen.

  Gebruik géén Aspirine, Ascal, Chefarine, APC of andere salicylzuur-houdende medicijnen. Deze bevatten bloedverdunners en kunnen een nabloeding van uw wond veroorzaken.

   

  Mondhygiëne

  Voorzichtig poetsen. Schoonhouden van uw mond is belangrijk voor een snelle en goede genezing van de wortelpuntbehandeling. Poets wel uw gebit (met een zachte borstel), maar wees voorzichtig in de buurt van de wond.

  Na een dag spoelen. De wond geneest het beste wanneer het bloed goed kan stollen. Daarom mag u de eerste 24 uur de mond niet schoonspoelen. Ook moet u de wond niet met de vingers aanraken. Daarna mag u met zout water spoelen. U maakt dit door een ½ theelepel zout in een glas lauw water op te lossen of waterstof peroxide 3% te verdunnen met een gelijk deel water.

   

  Nabloeden

  Bloeden gaat meestal snel over. Gedurende de eerste dagen na de wortelpuntbehandeling kunnen bloedstolsels het speeksel rood kleuren, waardoor de indruk kan ontstaan dat er sprake is van een nabloeding. Dit is echter zelden het geval. Bij een nabloeding is er constant meer vers helder rood bloed dan speeksel in de mond.

  Gaasje of zakdoek bij nabloeden. Bloedt de wond na (komt enkele uren na de ingreep nogal eens voor) dan kunt u een gaasje of zakdoek op de wond aanbrengen en dit met de duim gedurende een half uur aandrukken. U mag geen watten gebruiken of tussendoor kijken of het bloeden al gestopt is. Stopt het bloeden hierna niet, herhaal dan de procedure. Helpt dat weer niet, neem dan contact op met de polikliniek kaakchirurgie.

   

  Eten na de wortelpuntbehandeling

  De eerste 6 uur na de ingreep moet u niet eten en geen zeer warme, zeer koude of alcoholhoudende dranken gebruiken. De eerste dagen na de ingreep kunt u beter geen (erg) hard voedsel gebruiken om de wond te ontzien

  Extra zorg bij implantaten. Zijn er bij u implantaten in een geheel tandenloze kaak geplaatst, dan moet u de eerste 3 maanden alleen zachte voeding (puree en dergelijke) eten. Bij implantaten in een betande kaak mag u niet kauwen of afbijten met het betreffende kaakdeel.

   

  Hechtingen

  De hechtingen lossen vanzelf op na ongeveer 2-3 weken, tenzij anders aan u is vermeld. Als de hechtingen niet vanzelf oplossen, krijgt u een afspraak om de hechtingen te laten verwijderen.

   

  Roken en alcohol

  Even stoppen met roken. In verband met de wondgenezing is het beter de eerste 5 dagen niet te roken en geen alcohol te drinken

   

  Heeft u nog vragen?

  Heeft u na het lezen van deze informatie over de wortelpuntbehandeling nog vragen, dan kunt u contact opnemen met de kaakchirurgie kliniek KC-Flevoland in Almere of Lelystad.

  De KC-Flevoland kliniek is bereikbaar per telefoon: 088 – 444 79 79 of mail.

Andere behandelingen van KC-Flevoland